Gelderse Koppen

Ik was te zien bij Omroep Gelderland:

Annemiek Collin: ‘Mijn beelden passen goed bij het Cultuurkerkje’

kunstrouteWINSSEN - Bij het derde lustrum, volgend jaar, maakt de organisatie van de Kunstroute in de gemeente Beuningen er een speciaal feest van. Komend weekend gaat alles nog op de vertrouwde voet verder, met 60 kunstenaars op 26 locaties. Toch is er iets veranderd. Want een van de expositieplekken is nieuw: het Cultuurkerkje in Winssen. Annemiek Collin stelt er haar sculpturen van brons, keramiek en metaal ten toon.

Kunstenares Annemiek Collin exposeert in het kerkje in Winssen. © Eveline van Elk

‘Fantastische locatie'

Het Cultuurkerkje is een fantastische locatie, vindt exposant Collin. ,,Het is een prachtige ambiance voor mijn beelden. Mijn werk past er heel goed, omdat het net als het kerkje verstilling in zich heeft. Nog nooit heb ik in een kerk geëxposeerd, maar de komende tijd staan mijn beelden drie keer op zo’n plek. Dat zal geen toeval zijn. Ik heb de laatste jaren, nadat een dierbare vriendin van mij is overleden, veel contemplatief werk gemaakt. Die beelden hebben allemaal een zekere mate van abstractie.”

De inwoonster van Winssen werkt met brons, metaal en keramiek of met een combinatie van die drie. ,,Werken met metaal verbindt mij met vader die werkte als smid. Dat gebrande metaal staat voor mij een soort geborgenheid die ik ken uit mijn jeugd. Mensen mogen zelf van alles in mijn beelden zien. Als ze het een hoop oud ijzer vinden, is dat ook goed.”

Plastische materialen

Verder werkt ze graag met plastische materialen, zoals boetseerwas en klei. ,,Soms voeg ik daar natuurlijke materialen aan toe en bouw daarmee een beeld, als een architect. Voor de duurzaamheid laat ik dat vaak in brons gieten. Brons heeft van zich een mooie uitstraling. Als ik keramiek met metaal combineer kan dat de vorm versterken maar ook een symbolische bescherming geven.”

Architectuur en natuur zijn voor Collin belangrijke termen. ,,Die benaderen het best op welke manier ik werk. Dan doel ik onder meer op een zelfgemaakte hut, een vogelnest, een boom of de machtige landschappen van Brice Canon in de Verenigde Staten.”

Inrichten expositie

Morgen richt Collin haar expositie in. Ze denkt tussen veertien en twintig beelden te kunnen plaatsen. ,,Eentje valt er uit de toon. Dat is namelijk een portret. Die maak ik graag. Sterker: het is een passie. Ik houd van mensen en wil graag het bijzondere van een mens laten zien.”

Kunstroute Beuningen, exposities  in de gemeente Beuningen, 21 en 22 september, 12.00-17.00 uur. Vrij toegang.